Az első juliannás matematika-táborról
2016. július 18-22. között zajlott iskolánk első matematika tábora!
Nagy örömünkre az első juliannás matektáborra jelentkezők száma lehetővé tette, hogy megvalósulhasson ez a hét.
Külön ajándékként éltük meg, hogy az Erzsébet táborok program nyertes pályázatának köszönhetően a tábor költségei a szülők részére jelképessé vált.
A tábor elsődleges célja a matematika iránt érdeklődő gyermekek számára minél több érdekes és izgalmas matematikai összefüggést, módszert és alkalmazást mutatni. A tárgyat kevésbé kedvelő gyermekek részére kedvcsináló, lelkesítő programokkal készültünk.
A táborban közel 20 gyermek vett részt, akik hat – már elballagott juliannás segítő - /Lőrincz Betti, Márton Márk, Gyöngyösi András, Mágel Zsolt, Horváth Róbert és Bielik Dávid/ segítségével, Törökné Madai Dorottya és Török Tamás vezetésével tölthették el a hetet a matematika világában.
A tábori program mindennap hasonló felépítésű volt, reggeli torna és áhítat előzte meg a figyelemfelkeltő, valamilyen érdekességet tárgyaló előadásokat, amik után csoportokba rendeződve feladatokat oldottunk meg. Akiknek maradt ideje 6 féle logikai, fejlesztő játékkal tölthették el az időt a közös étkezésig. Ebéd után a Városligetben sportolhattunk együtt délutánonként és a sport fáradalmait egy-egy személyes, a délelőtti feladatokat tárgyaló beszélgetéssel pihenhették ki a résztvevők.
Néhány érdekesebb téma, amivel találkoztunk a táborban, a 10 hatványai segítségével a bokortól az univerzumig és az atommagig, az aranymetszés, a szimmetria, a gráfok, Fibonacci sorozat, a sorozat alkalmazása a művészetekben, a Biblia közepe és rejtett szám-összefüggései.
Szerdán az egyenes arányosság elveit használva, számolásokat végezve receptet készítettek a csoportok, melyet a tankonyhában - Dóri nénivel - ki is próbálhattak és a szerdai ebéd utáni desszertünket kisüthették a gyerekek muffinokba formázva.
Csütörtökön reggel vendégünk volt, Magyar András okleveles gépész, motortervező mérnök. Sokat megtudhattunk a matematika alkalmazásáról, fontosságáról. A délutáni program az állatkerti séta volt, melyet a délelőtti gráfokról tanultaknak megfelelően térképkészítéssel egészítettünk ki.
Péntekre mind a gyermekek, mind a segítők, mind pedig a tanárok arcán látszódtak a kellemes fáradtság jelei, azonban a délelőtti imaközösségünk során is többen kifejezték hálájukat és örömüket a héttel kapcsolatban, velünk együtt.

Köszönjük a lelkes gyermekeket, a segítőket, Széplaki Györgynének a szakmai segítséget a felkészülésben és a tervezésben, Temesváriné Varga Melindának a fejlesztő, logikai játékokat, Zelei Diának a kitűző tervezését, Czifra Gábornak és Bea néninek az ebédet, uzsonnát, Diószegi Kevének az izgalmas bűvészbemutatót, Molnár Anitának a pénteki meglepetés palacsintákat, a sok ránk gondolást.
Török Tamás
 
„Soha nem gondoltam, hogy egy matektábor ilyen jó lehet, de nekem hatalmas élmény volt, még akkor is ha segítő voltam. Nekem se a kedvenc tantárgyam a matematika, de ahogy én, úgy a gyerekek is a tábor végére jobban megszerettük. Nagyon jó volt segíteni a gyerekeknek a feladatokban és délután játszani velük. Bátor kezdeményezés Tamás bácsitól ez a tábor, de remélem, hagyománnyá válik a Juliannában.”
Lőrincz Betti