Köszönetnyilvánítás
Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő NEAG-KP-1-2023/5-000496 pályázatán elnyert támogatást!


A BGA Zrt. 2023-ban a NEAG-KP-1-2023/5-000496 pályázat keretében 350.000.-Ft működési támogatásban részesítette a Szabó Imre Alapítványt.
A működési költségekhez való anyagi segítség tette lehetővé, hogy 2023-ban is támogatni tudtuk a cserkészek nyári táborát 200 ezer Forinttal, illetve az énekkarosok nyári kirándulását 150 ezer Forinttal.
Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Miniszterelnökség támogatását!

 
------------------------------------------------------------------------------------------------


Bethlen Gábor Alapkezelő NEAO-KP-1-2022/8-000144 pályázat
köszönetnyilvánítás
 
Pályázati összeg: 2.700.000,-Ft
- Szabó Imre Alapítvány számítástechnikai eszközökre 489.844,-Ft
- Iskola Rack szekrény áthelyezésre 1.535.156,-Ft
- Cserkész táborra (2022.07.07-07.16. Pilisszentlászló) 200.000,-Ft
- Béres Ferenc Énekverseny 2022.10.07. 475.000,-Ft
 
Szöveges beszámoló:
 
A Támogatásból 4 cél valósult meg.
 
Első: a Szabó Imre Alapítvány nem rendelkezett számítástechnikai eszközökkel. A támogatásból vásároltunk notebookot, nyomtatót, laptop állványt, külső adattárolót, egérpadot és egeret. Beszereztünk a laptop mozgatására alkalmas laptoptartós gurulós bőröndöt, mert az Alapítvány könyvelője home office-ban is dolgozik. Így a könyvelés valamennyi eszköz szükséglete megvalósult, amelyeket az Alapítvány saját beruházásból nem tudott volna megvalósítani.
 
Második: a Julianna Iskola számítástechnikai szükségleteit a régi rack szekrény és hálózati rendszer már nem tudta kiszolgálni. A rackszekrény a portán volt elhelyezve, nehezen megközelíthető helyen. Nagyon terhes volt a nehéz hozzáférés.
A támogatásból új rackszekrényt, nagyobb teljesítményű szervert, switchet, 4db routert vásároltunk. A támogatáson felüli költségeket az Iskola vállalta.
A rack szekrény az alagsorban kialakított és felújított számítástechnikai helyiségben lett elhelyezve. Az alagsori elhelyezés miatt, a rendszer biztonságos működése érdekében beszereztünk egy ventilátort páratartalom- és fordulatszám szabályozóval. Igénybe vettük az IT hálózat átépítésében az IMMO GRID Kft. szakirányú munkáját. Az új vezetékek szakszerűen csőben kerültek elvezetésre. A RAID adathordozók bevizsgálását a teljes és hibamentes működés érdekében a Hungarodata Kft. szakemberei végezték. Mindez a bővítés és felújítás tudja megbízhatóan kiszolgálni az Iskola növendékeinek tanulmányait, a pedagógusok munkáját, az intézmény működését. A támogatás nélkül az Iskola önerőből ezt a beruházást nem tudta volna megvalósítani.
 
Harmadik: cserkész tábor. A Julianna Iskolához szorosan kapcsolódik a 270. Hajnal Cserkészcsapat. A cserkészcsapat vezetői nagy számban az Iskola volt növendékei, míg a csapat tagjai jelentős számban az Iskola növendékei. A cserkészcsapat 2022. július 07-július 16-ig szervezett tábort Pilisszentlászlón, amelyen 23 gyerek és 4 felnőtt cserkész vezető vett részt. A cserkészet egyik célja, és mottója, hogy "magyarabb magyart és emberebb embert" neveljünk a gyerekekből; Isten, Haza és Természet hármasságában. Minden nyáron arra törekszünk, hogy a természetben élve, az ott fellelhető erőforrásokat használva játszva és cselekedve tanulják meg a gyerekek az önállóságot, a környezetvédelmet, a haza szeretetét és Isten dicsőségét. Így a táborok eleje mindig építkezéssel telik, erdei tisztáson, hogy kényelmessé varázsoljuk az ott létünket. A sátrak után a fellelhető fákból, spárga segítségével építünk többek között mosogatót, polcokat, zuhanyzót és főként latrinát. Ezt követően jönnek a programok és minden csoportnak a saját feladata. Ilyen az ivóvíz beszerzése, konyhai kisegítés (mosogatás, elpakolás) vagy éppen a tábor tisztaságának megőrzése. Ezek az apró feladatok felelősségre tanítják a gyerekeket, hiszen ha nincs tűzifa nem lesz időben kész az ebéd és a vacsora, ami mindig helyben készül frissen, a gyerekek segítségével. Pucolás, aprítás, vágás és kevergetés, amiben segítenek az egészen kicsitől a nagyobb korosztályok. Délelőtt és délután különböző programokon vesznek részt, méta, fiú-lány nap, számháború, kézműves foglalkozások és még sok más. A tábor egyik legfontosabb napja a vasárnap, mikor Isten dicsőítésé a főszerep. Ez idén gitáros énekléssel majd azt követően lelki ösvény és elmélkedéssel folytatódott. Mindig törekszünk, hogy ne csak a tábor területén szervezzünk programot a gyerekeknek, hanem a környéken is, minden évben más helyszínen. Ezzel megismerhetik az ország különböző területeit. Ilyenkor vannak egynapos túrák és olyanok is mikor jó idő esetén a nagyobbak kint alszanak a szabad ég alatt, és csak másnap térnek vissza a tábor területére. Rengeteg népdalt éneklünk, amivel igyekszünk a gyerekek hazaszeretetét és elhivatottságát növelni. Sok csoportos beszélgetés is zajlik korosztályonként, amelyeken a gyerekek közelebb kerülnek egymáshoz, megbeszélik, megértik és választ kapnak a problémáikra. Erre, úgy érezzük, nagy szükség van szenvedő, bonyolult világunkban. A támogatás nélkül sok gyerek nem tudott volna eljönni a szülők anyagi nehézségei miatt.
 
Negyedik: Béres Ferenc Énekversenyünket 2022. október 7-én rendeztük meg, immár a 22. alkalommal. A versenyzőknek ezúttal két énekkel kellett készülni: egy kötelező református magyar énekkel a 16-17. századból, és egy szabadon választott magyar népdallal. A gyerekek éneklés közben a kuruc kor erőteljes ritmusaival, a dallamok életerős lendületével, hitvalló őseink tiszta szavain keresztül hitbéli bátorítást kapnak. A magyar népdalok éneklésekor pedig megnyílik a gyerekek előtt a múlt, meglátják népünk lelki-gyökerét. Ezek a letisztult dallamok, és költői szövegek megerősítik a gyerekek identitását, nemzeti hovatartozását. Csoportos kategóriában is összemérhetik tudásukat, tehetségüket a versenyző gyerekek. A csoportban való éneklés más hozzáállást kíván: a tehetséges, de félénkebb gyerekek itt szárnyra kapnak, kamara-társaik jelenléte kihozza belőlük művészetüket.
Versenyünkre ezúttal 17 iskolából 84 diák érkezett, az ország minden részéről, sőt, egy csapat határon túlról, a Felvidékről (Bátorkesziből) jött el hozzánk. Béres Ferencnek a családjából ketten is megtisztelték jelenlétükkel versenyünket. Az ebéd után átvonultunk a Magyar Állami Operaházhoz, előtte énekeltünk zsoltárokat, népdalokat, kánonokat, a járókelők örömére. Majd bementünk az Opera épületébe is, és Erkel szobránál újra énekelni kezdtünk. Ez az igazi élménypedagógia! Ezután visszatértünk templomunkba, ahol a díjkiosztás következett. Fontos számunkra, hogy minden kis versenyzőnk kapjon visszajelzést, bátorítást felkészülése jutalmaként, ezért, a szokásos korcsoportonkénti első, második harmadik díjon, és különdíjakon túl, minden versenyzőnek adunk minősítő oklevelet (arany-ezüst-bronz), és persze ajándékot is. A díjátadó alkalom csúcspontja mindig a korcsoportonkénti első helyezettek éneke. Végül lelkészünk áldó szavaival búcsúztunk a versenyző kisdiákoktól.