Julianna-nap az iskolában
Történelem, összetartozás, játék...
2017. február 16-án, Julianna napján ünnepi programmal készültek a Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolájának tanárai és diákjai, hogy a névnap alkalmával méltó módon emlékezzenek meg intézményük alapításának 90., újraindításának 25. évfordulójáról.
Az esemény megnyitóján részt vett Gajus Scheltema holland nagykövet is, aki budapesti működése során nem először látogatott el az intézménybe. A diplomata köszöntőjében egy anekdota felidézésével osztotta meg az iskola névadójával, Julianna holland királynővel kapcsolatos személyes élményét, a hallgatóság nagy örömére.    
A kerek évfordulókra való tekintettel, idén nagyobb szabásúra tervezett megemlékezés napján elmaradtak a tanórák: helyettük játékos vetélkedőn mérhették össze az iskola történetével kapcsolatos tudásukat külön csoportokban az alsó és felső tagozatos diákok. A mozgalmas nap részeként egy műalkotás elkészítése is feladat volt, melyen az iskola múltjához kötődő, meghatározott jelképeknek kellett szerepelni. Így jelenhettek meg az alapítást elősegítő Hollandia olyan ismert nemzeti szimbólumai, mint a tulipán vagy a szélmalom. A vetélkedő során minden csapat nagyszerű teljesítményt nyújtott. A legjobb eredményt az alsó tagozatban a 3. a., míg a felső tagozatban a 8. osztály tanulói érték el. A nyertes osztályok jutalma egy-egy csokoládétorta volt, de a többi diákról sem feledkeztek meg a szervezők: meglepetésként mindenki megkóstolhatta a kedvelt holland édességet, a szirupos ostyát. Az ünnepi alkalom emlékére készült egy poszter is, amelyen az iskola történetét megidéző jelmondatok, jelképek és fotók kaptak helyet.


Erzsébetvárosi Sajtó