HUHA és SZÚK, avagy Szeméttelep és Újrahasználati Központ
Kirándultunk Földpörgetős versenyzőinkkel!
A természettudományos munkaközösség folyamatosan szeretné fenntartani a Földpörgetős versenyzők érdeklődését, ezért évről-évre jutalomkirándulásokat szervezünk a versenyben részt vevő tanulóiknak.
 
Idén a 15. kerületi Szemétégetőbe és a szomszédságában működő Szemléletformáló és Újrahasználati Közponba látogattunk tanulóinkkal. Nagyon izgalmas volt végignézni, hogy mindennapjaink több ezer tonnás melléktermékei hogyan tűnnek el.
Megtudtuk, hogy a budapesti kukák tartalmának 60%-a kerül a rákospalotai HUHA-ba, Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőművébe, ahol a pusztítással a közjót szolgálják: nem szimplán elégetik a szemetet, hanem termikusan hasznosítják, amivel egy kerületnyi lakos éves villamosenergia-ellátását és egy kisebb lakótelep távhőigényét elégítik ki. 
 
A Szemléletformáló központban, azon kívül, hogy nagyon jót játszottunk, nagyon sok hasznos dolgot tanultunk. Oktatóink segítségével megértettük, hogy a már megunt, kidobásra ítélt, de még használható, újrahasználható termékek milyen értékkel bírnak.
Nagyon élvezték a gyerekek a Központ újrahasználattal foglalkozó részlegén való nézelődést, ahol a lakosság a már megunt vagy feleslegessé vált, ugyanakkor más számára még használható tárgyait raktározzák, melyekhez igen jutányos áron juthatnak hozzá az érdeklődők.
A Központ célja, hogy az átvett tárgyak minél nagyobb arányban visszajussanak a lakossághoz, hogy a hulladékkeletkezés csökkenjen, az újrahasználati arány pedig növekedjen.
 
Felnőttek, gyerekek egyformán élveztük a foglalkozásokat, várjuk a következő kiruccanást!
Szabó Éva