Rövidre zárva
Devich Márton főgondnok köszönti a konfirmáltakat
Szeretett Gyülekezet!
Kedves Konfirmandusok!


Elevenen él bennem a Budapesti Műszaki Egyetemen egy vizsgaemlékem robottechnikából vagy robotvezérlésből, amikor a professzor megkérdezte tőlem mentő kérdésként, hogy „Mi az a jel?”.Sajnos nem tudtam a pontos meghatározást, ezért azt mondtam: „A jel olyan, hogy… vagy van, vagy nincs”. Tudjátok, éppen erre, az 1 és a 0 hosszú sorozatainak végtelen variációira épül fel az egész digitális világ, a számítástechnika, a kütyük működése: ha van áram, van kapcsolat, jel, az az 1-es, az igen, ha nincs kapcsolat, nincs jel, az a 0, az üresség, a nem.
Bár a vizsgán a válaszom humorosnak tűnt, ma már egy nagy bibliai igazságot juttat az eszembe: „legyen az igenetek igen, és a nemetek nem” – figyelmeztet az Úr. Isten mérnökként megmutatta nekem, hogy nincs félig-meddig igen és félig-meddig nem, amint a „jel” is vagy van, vagy nincs.

Kedves Testvérek! Mit jelez a szívetek? 0-át, vagy 1-est? Tudtok-e valóban igent mondani, jelet adni és fogadni?
Számunkra, keresztyén, hívő emberek számára az a nagy örömhír, hogy egy egyértelmű, összetéveszthetetlen és erős JEL határozza meg az életünket! A mi jelünk a golgotai kereszt, hogy Jézus meghalt értünk, és feltámadott. Van megbocsátás, van örök élet, egyedül kegyelemből, Isten szeretetéből. A konfirmáció azt is jelenti, hogy ezt a jelet a szívetekbe pecsételtétek, vagy mondhatnám, hogy a homlokotokra, ha Jézus követése mellett tettetek fogadalmat.
Kedves Konfirmandusok! A részecskék, az elektronok, amelyek a jeleket hordozzák, akkor indulnak meg egy áramkörben, egy chipben, ha azt a kört rövidre zárják, azaz összekapcsolják. A lelki áramkörötökben, hitetekben akkor lesz élet, ha összekapcsolódunk, és a jelet, Krisztus jelét, az evangéliumot folyton továbbadjuk egymásnak és másoknak, mozgásban, fáradhatatlanul, oda és vissza, a fasori közösségben vagy máshol.

Azt kívánom, hogy a Fasor legyen mostantól a Ti rövidre zárt lelki áramkörötök, s az igenek és a nemek, Jézus tanításai úgy határozzák meg az életeteket, hogy minden a helyére kerüljön, mint egy mérnöki alkotásban, egy nagy computer tervrajzában, ahol nincsenek felesleges dolgok, nincs kétértelműség.
Vagy 0, vagy 1. Vagy van jel, vagy nincs. Testvérek, nekünk van! Mondjatok igent a Krisztus keresztjére!

Az Úr áldja meg a fasori élő lelki áramköröket, a fogadalmatokat, életeteket!

2016. május 8.
 
Devich Márton


 
Hitvalló fogadalomtételre és keresztelőre a május 8-ai 10 órás ünnepi istentisztelet keretében került sor ifjak és felnőttek részéről.
Képek rendelhetők a hivatalban.