Verbunk
Cserkészeink hívnak minden újonnan csatlakozni vágyót!

2017 őszétől folytatódik a cserkészmunka a 270. Hajnal Cserkészcsapat életében a Fasorban. A helyszín idéntől a Julianna iskola alagsorában a fiú technikaterem (A15).

Az őrsgyűlések heti rendszerességgel vannak.
A Jegesmedve őrs vezetője Kun Rebeka, ebbe az őrsbe 10–12 éves gyermekek járnak. Idén a foglalkozások csütörtökönként 16 és 17.30 között vannak.
A újonnan alakuló Gepárd őrs (2–3. osztályos fiúk és lányok) Diószegi Keve vezetésével szeretettel vár mindenkit hétfőnként 14-től 15 óráig. 

Nagyobbaknak is van lehetősége további őrsökbe csatlakozni. Kérdés esetén készséggel áll rendelkezésre Kun Rebeka csapatparancsnok:


Örömmel fogadunk anyagi támogatást is a Budapest-Fasori Református Egyházközség számlaszámán: CIB 10702019-19818049-52100008 (a megjegyzésbe: Cserkészet)

***

IV. Béla és a tatárok
2017. július
A 270. Hajnal Cserkészcsapat a 173. Zsigmond Király és a 305. Szent István Király Cserkészcsapattal közösen a Balaton partjára ment táborozni. Örömmel nyugtáztuk a nagy érdeklődést a gyerekek részéről: mind a 3 őrs teljes létszámmal volt jelen (19 cserkész és 4 vezető). A 9 hónapnyi előkészület során kiválasztott keretmese IV. Béla és a tatárjárás volt. Az egységes sereg megteremtése végett „ő királyi felsége” egységes felöltőt adományozott valamennyi harcosának.
Az első 3 napot Ábrahámhegyen töltöttük táborépítéssel, métával, élő rizikóval és sok fürdéssel. Építés közben pici hüllőket is találtak a lányok, melyeket mindenki megcsodált a szabadon engedésük előtt. A 3. napon a tatárok elűztek minket a közeli Salföldre, ahol a pálos kolostorrom közvetlen közelében húztuk meg magunkat. Itt kemény és kitartó munka árán újra tábort építettünk.
A vasárnap reggel csapatszintű istentisztelettel kezdődött: két csapat a közeli római katolikus templomba vonult le misére, a 270. Hajnal pedig meghitt áhítat keretében volt együtt. A következő napok hadijátékokkal, kiképzéssel és felderítéssel teltek. Ennek keretein belül a nagyobbak egész napos, kinn alvós portyán, a Jegesmacik pedig egész napos túrán vettek részt. A Puma őrs Györgydeák Mónival kibővülve bevállalta a leghosszabb, közel 50 km-es útvonalat, melynek célja a kisapáti Szent Kereszt templomrom volt. A templomrom után a Tűzvirág (14 éves lányok) és a Puma őrs  (13 éves fiúk) együtt vert tábort Nemesgulácson, és itt töltötték az éjszakát tábortűz mellett, teljesen nomád körülmények között.
Az eseménydús tábori programok alatt folyamatosan készültek az első próbára is, és a felderítés után – a vezetőség nagy örömére – minden próbázó sikeresen tette le az első cserkészpróbát, Nagy László Nimród kiscserkész pedig fogadalmat tett. A megszerzett tudás számadása azért is bír jelentőséggel, mert az első próba az őrsvezetőképzőbe való jelentkezés feltétele.
A tábor végére a tatár seregek váratlanul kivonultak hazánkból, a király pedig elismerése jeléül minden résztvevőnek oklevelet adományozott, várépítés fejében birtokhoz juttatva hű alattvalóit. Az eredményes, de igencsak kimerítő táborozás után tábort bontott a magyar sereg, és vasparipára ülve hazaindult saját birtokára.

„Életem legjobb tábora volt az idei. Sok új barátot szereztem, megtanultam Bi-Pi életét és egy csomó hasznos dolgot. Természetesen a Balatont is nagyon élveztem. A legjobb rész a portya volt, amikor kinn aludtunk egy patak mellett egy kifeszített ponyva alatt. Kedvenc szolgálatom a kuktás volt, szívesen lettem volna többször. Kétszer voltunk őrségben, és mindkétszer olyasmiről tudtunk így beszélgetni, ami amúgy nem kerül szóba. Nagyon várom a szeptembert, mert saját őrsöt kapok!" (Diószegi Keve)


„Isten–embertárs–haza együttesét jelképezi a 3 feltartott ujjal való köszönés a cserkészeknél. Nagyszerű élmény volt e hármas együttes tudatos jelenlétében tölteni a cserkésztábor mindennapjait. A pálos kolostor tető nélküli romjai között megélhettük, hogyan tágul ki a klasszikus értelemben vett templom, hogyan válik templommá az egész, minket körülvevő természet. Öröm volt látni, ahogy gyermekeink egyre inkább megtalálják a helyüket, és ráéreznek az egymás felé tett szolgálat jó ízére, sőt sok esetben akár versengenek is ezért. Identitásunk megerősödésének egyik feltétele az ismeret. Megélhettük, ahogy az ismeretek játékos formában való csepegtetésének, illetve az események »megélésének« hatására tisztul a fejekben a kortörténeti háttér, rögzül egy-egy magyar történelmünkhöz kötődő fontos esemény. Hadd zárjam soraimat a cserkésztáborban készült kedvenc képemmel, mely kissé homályos ugyan, de annál erősebben sugárzik át rajta cserkészindulónk pár sora:
S az Isten arca néz le ránk.
Leheletén ott megterem
Erő, szabadság, győzelem.
(Becserkész)
***
 
Csapatunk életébe betekintést nyerhet korábbi programjainkból ITT.