Kincskereső táborok

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön,
ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tovajok kiássák és ellopják,
hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben…” (Mt 6,19–20)
 
Ezzel az igei mottóval indult el a Kincskereső tábor 1995 nyarán. Az első öt évben különböző helyszíneken, majd tizenöt évig Tahiban, Isten táborában tartottuk heteinket. Amióta ismét nincs saját táborhelyünk, Csobánkán, a Cserkészparkban voltunk. Mivel – Istennek hála – nagyon sokan szeretnek eljönni ezekbe a táborokba, alapvetően két korosztályban hirdettük meg a heteket: a kisebbeknél a leendő elsőstől a harmadik osztályt végzett gyerekek, a nagyobbaknál a negyedik osztályostól a hatodik osztályt végezzetekig jöttek velünk a résztvevők. (Ennek lehetősége azonban a helyszíntől és a szolgálók meglététől is függ.)
Kincskereső (felekezettől független hittanos) táborunkba szeretettel várjuk azokat a gyerekeket, akik szívesen keresnek kincseket a bibliai történetekben, akiknek fontos a lelki kincsek megkeresése és gyűjtése. A táborokban délelőtt korosztályonkénti csoportbontásban ismerkedünk meg az adott hét bibliai témájának egy-egy történetével és annak mondanivalójával. Az iskolai tanóráknál jóval kötetlenebb formában tudjuk ezeket ilyenkor sokféle módon feldolgozni: drámajátékkal, élménypedagógiai játékokkal, rajzolással, festéssel, egyéb alkotással, feladatokkal – sok vidámsággal, játékossággal, de Isten üzenetére figyelve kellő komolysággal, őszinteséggel is.
Délutánonként vidám programokban vehetnek részt a gyerekek: akadályverseny, kirándulás, sportversenyek, kézműves-foglalkozások, jó idő esetén medencében fürdés és sok kötetlen játék, éneklés, beszélgetés vár rájuk.
Reggelenként és esténként szobánkénti vagy csoportonkénti áhítatot tartunk, esténként mesét mondunk, a gyerekeket érdeklő, fontos dolgokról beszélgetünk.
A heteinket általában egy nagyon jó hangulatú Ki mit tud esttel, illetve közös záróáhítattal, a programok, versenyek eredményhirdetésével, jutalmazással, ajándékozással zárjuk.
Táborainkban a gyerekeket bevonjuk az asztal körüli teendőkbe is, beosztjuk a naposokat, akik terítenek, és segítenek a konyhán szolgálóknak a takarításban is.
Figyelünk a lelki és a testi egészségükre is: sokat beszélgetünk, viccelődünk velük, illetve mindennap kapnak bőségesen folyadékot és gyümölcsöt, zöldséget is.
A táborokba olyan fiatalok, felnőttek jönnek szolgálni, akik Jézusnak átadott életükkel példát tudnak mutatni, és akiknek vagy maguknak is van gyerekük és/vagy pedagógusok, illetve a gyerekek közötti szolgálatban is rendszeresen részt vesznek. Sokan közülük korábban maguk is résztvevőgyerekek voltak, majd pár évvel később már ifis fiatal szolgálóként jönnek velünk. 

A 2016-os Kincsereső Táborról beszámoló a Julianna iskola honlapján.
Fotók a galériában.