Katarzis
Somogyiné Ficsor Krisztina lelkipásztor kulturális ajánlója

Mikor volt részünk utoljára olyan színházi előadásban, hogy napokig nem tudtunk másra gondolni? Sokan percekig nem tudtak megszólalni az előadás után. Mások meg végig sírtak a taps alatt. 

Csodálatos élményben lehet része annak, aki elmegy a Nemzeti Színház Sára asszony című darabjára. Vidnyánszky Attila rendezésében, a marosvásárhelyi Spectrum Színház közreműködésével egy kis színpadon, a Kaszás Attila Teremben látható a darab. 
Egy család életébe tekinthetünk bele, akik hétszer álltak meg gyermekeik koporsója mellett. Hét gyermeküket temették el az elmúlt évek alatt. Részesei leszünk lelki tusáiknak, válaszok keresésének, és együtt gyötrődünk a szereplőkkel, hogy vajon mi történik a születendő gyermekkel.
Miért érdekes ez gyülekezetünk számára? Hiszen Budapesten sok színházban sokféle előadást lehet látni. Miért pont ezt emeljük ki? 
Gyönyörű hitvallás ez a darab. Egy református család életéről szól. Református énekekkel és liturgiai elemekkel. Végre egy darab, mely nem szégyelli keresztyén értékeinket, és bátran hitvallást tesz. Felemelő, ahogy szólnak a színpadon a zsoltárok és a dicséretek!
Másrészt a darab írója itt jutott hitre, a gyülekezetünkben. Lánya a Julianna iskolánk diákja. Ma a rokonai járnak ide, közénk.
Döbrentei Sarolta a darab bemutatását követő közönségtalálkozón többször is hangsúlyozta, hogy hitvallásként írta a darabot. Rámutatott, hogy az emberi élet célja 1Móz 2,15  alapján, hogy Isten megbízza az embert, amikor megteremti a földet és őt, hogy „művelje és őrizze azt”. Vajon hogy tudja teljesíteni ezt a célt az a család, aki ilyen súlyos lelki terheket cipel?
A darab egyik kulcsgondolatát egy fasori igehirdetés ihlette. Akkor ez így hangzott: egy tízgyermekes édesanyát megkérdeztek az éppen születendő gyermek érkezése előtt a kórházban. Miért szül ennyi gyermeket erre a világra? Nem látja, hogy milyen ez a világ? Milyen jövő vár rájuk? Az édesanya csendesen így felelt: „Én nem e világra szülöm őket…”
A premier után így ajánlotta nekünk az írónő a darabot: „Szeretettel ajánlom nektek ezt az előadást, mely a Fasor szolgálata, hiteles hívő példája nélkül nem jött volna létre. Köszönöm, hogy Jézus hű szolgáiként só és lámpás vagytok a világban. Az itt hallott igehirdetések által ismertem meg és fogadtam be az evangélium üzenetét.” 
Mi is szeretettel ajánljuk megtekintésre a Sára asszony című darabot. Áldást kívánunk a darab további előadásaira! Akár itthon, Magyarországon, akár a következőkben, amikor Erdélyben fogják játszani. Jusson el sokakhoz, hogy minél többen megerősödjenek a hitükben és hitvallásukban! Legyen áldott igehirdetés, szóljon az Ige általa is!
Egyedül Istené a dicsőség! Őt magasztaljuk, hogy felhasználja a gyülekezetünket, és innen is kiáradt az evangélium, és sokakhoz eljutott. Hálát adunk Urunknak, hogy az Ige sokak életét megújítja, és bátor hitvallásra késztet ebben a világban!