Boldogok
Játszva tanulunk
A 7. osztályosok református hit- és erkölcstanóráit a könyvtárban tartjuk az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskolában. Kellemes környezetben, oldott légkörben folynak az órák. 5-6 fős csoportunkban lehetőség van a személyes kérdések megbeszélésére is.

Emlékezetes volt a Boldogságról tartott óra: „Mert minden ember boldog akar lenni...” – Mennyire igaz ez a dal? Kik a boldogok? – Akik...
– Neked mi kellene ahhoz, hogy boldog légy?
– Család, sok pénz, hogy utazhassak, világot lássak...
– sorolják.
– Jézus olyan sorozatot mondott arról, hogy kik a boldogok, amit nem biztos, hogy el tudtok fogadni.
Miután felolvastuk a Hegyi beszéd boldogmondásait, beszélgetünk róla:
– Ugye, nem így gondolnátok a boldogságot?
– Jézusnak mégis igaza volt! – veti ellen Marci, aki szeret gondolkodni, szeret ellentmondani. (Milyen jó, hogy erre ő jött rá, nem én mondtam!)
A rövid vita után a feladat elmélyítette a megértést:
– Párosával válasszatok egy jézusi boldogmondást, amit megbeszéltek, és egy szobrot állítsatok róla! A többiek próbálják meg kitalálni, melyik boldogmondást jelenítettétek meg!
Íme a három pár három „szobra” fotón megörökítve.

A következő óra elején a kinyomtatott képekből plakátot készítettek: Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.”, Boldogok akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.”, Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.” Ha ezt a hármat megértették, megjegyezték, már kaptak egy érintést Jézus más fajta szemléletéből.
 
Magai Margit