Fasori orgonaavató napok
2016.03.08.18.00
Március eleje korszakhatár a hazai zenei életben.
A fasori orgonaépítés legfontosabb dátuma következik az idei év március 8-án: avatókoncerten mutatkozik be teljes szépségében a 103 éves Angster orgona, melynek több mint 13 éven át tartó felújítását és bővítését a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra végezte el.
Ennek a megújulásnak számomra legkedvesebb része többek között az, hogy az eredeti hangszer visszanyerte a XX. század közepén elveszített, 1913-as hangképét. A munkálatok nem álltak itt meg, hanem olyan orgona született, mely hazánkban először visz el egy Angster orgonát az orgonaépítészet ama történelmi időszakába, mely magát az építőmestert is maradandóan inspirálta. Ma is meghat Angster Józsefnek Párizsból Pécsre költözése azzal a különleges szándékkal, hogy „megírja” a magyar orgonatörténet – mi már tudjuk – leggazdagabb fejezetét. Talán nem meglepő, hogy amikor családommal Párizsból hazaköltöztünk, teljes mértékben tudtam azonosulni Angster törekvéseivel. Mára többszörösen meggyőződtem arról, hogy a két élményanyag felerősödve adta meg orgonafelújításunk fő szakmai irányait. A Cattiaux műhellyel való együttműködés valódi francia stílusú hangzást adott a hangszerhez. Nagy örömmel tapasztalom, hogy valahányszor bemutatom az orgonát, azonnal visszaigazolja az elmondott jellegzetességeket. Két játszóasztalon keresztül az orgonista szinte mindent megkap, amit egy jó hangszertől várhat: a fenti játszóasztal reprezentálja a teljes hangszert, a mechanikán keresztül érezni lehet a szelep nyitását, nőtt a hangterjedelem, és a központi elektronikus vezérlés is ide került. Megtartottuk az eredeti asztalt, ez működik lent. Szinte teljesen visszahozza az eredeti játékélményt, innen hallhatók a valódi arányok és a fent beregisztrált hangszínek is előhívhatók. Hányszor tapasztaltam már, hogy egy szép orgona hangzását mindig egy jó gondolatmenet építi fel, mely esetünkben gyönyörűen tükröződik a hangszerből. Hasonló gondolkodásmód szervez egységgé egy szimfonikus zenekart és kelt döbbenetes hatásokat a hallgatókban.
Magam, aki zeneakadémiai tanulmányaim idején folyamatosan szembesültem azzal, milyen esélytelen egy új orgona elképzelése idehaza, hálatelt szívvel tapasztalom, hogyan cáfolt rá minderre Isten csodatétele. Arról van szó, hogy az istentiszteleti zene, a magyar orgonaépítés, az orgonaművész-képzés, kultúránknak minden ide vonatkozó területe egy korszakhatárt lép át a fasori orgonával, hiszen ez a hangszer alapvetően megadja a lehetőségét annak, hogy amink van, az mostantól ne rejtett erőforrás maradjon. A hosszú időn át működő 10 regiszteres kisorgona teljesen átformálta a látásmódomat, megújította improvizációs stílusomat, és rávezetett arra, hogyan lehet folyamatosan új lehetőségekre lelni, ha már úgy tűnt, elérkeztünk a határig. Ha visszatekintek az első kiadott prospektus óta eltelt 15 évre, lenyűgöző élményként tárul elém, hogy az Istenbe vetett hitből hogyan lett látható valóság, és a nehéz időszak hogyan szolgálta a jobb megoldások ügyét. Mennyi mindent megtanulhattam szakmailag, emberileg és hitben értékelni, amiből vajmi keveset láttam volna, ha a kész hangszer az ölembe pottyan. „Aki sírva indul, mikor vetőmagját viszi, ujjongva érkezzék, ha kévéit hozza!” – olvashatjuk a 126. zsoltárban.
A Fasori Zenés Esték 2016-os füzete felsorolja az orgonaavató napok programját, melyek mindenki számára nyitottak. Az orgonabemutatók különféle csoportok számára jöttek létre. Így március 4-én pénteken 11 órakor szakmai bemutató lesz orgonaépítők, zeneakadémisták, orgonaművészek számára. Szombaton 10 órára zeneiskolák jelentkezhetnek be. Vasárnap 17 órakor orgonaavató istentisztelet lesz kórusok közreműködésével, Szabó István püspök igehirdetésével. Hétfőn 8 órakor a Julianna iskola tanárainak, diákjainak és az érdeklődő szülőknek mutatom be az orgonát a hétkezdő reggeli áhítat keretében. Örömöm még teljesebb lesz, ha március 8-án 16 órakor református lelkészek számára megmutathatom, hogyan szolgálja az igehirdetés ügyét egy újjáépített hangszer. Az orgonaavató napok a 18 órakor kezdődő hangversennyel zárulnak.
A választott műsorral az volt a szándékom, hogy aki végighallgatja, minél többet megértsen a hangszer eredeti és újonnan nyert jellegzetes hangjából és a felújításhoz vezető okokból, de általában is az orgonaművészet lenyűgöző szépségeiből.
 
Pálúr János

Koncertinvitáló a sajtóból.
A felújított hangszer első nyilvános megszólalásáról, a 2015. december 6-ai adventi koncertről ITT olvashatnak beszámolót.
A Fasori Zenés Esték 2016-os teljes koncertsorozatáról ITT tájékozódhat.