Siloám csoport a szenvedélybetegekért

Függőség. Az ember függőségre, mégpedig alkotójától, az élő Istentől való függőségre teremtetett. Amikor kilép ebből a viszonyból, azonnal hiányérzete támad, és keres magának valamit – valakit, amitől – akitől függhet, amivel – akivel betöltheti a lelkében kialakult űrt. 
 
Aki nem Istentől függ, az valami egyébbel épít ki függőségi kapcsolatot. Az istenpótlékok sora végtelen. „Pótszer” szinte bármi lehet. Közismert a személy vagy a munkafüggőség, amikor a „beteg” egész életét egy bizonyos személy (aki leggyakrabban egy családtag, de lehet egy bálványozott idegen is) vagy munkahely – munkakör szolgálatába állítja.

Szenvedélybetegségről akkor beszélünk, amikor a függőség egy, a társadalom által deviánsnak tartott „szerhez” és az ezzel együtt járó viselkedési formához  – alkoholhoz, droghoz, nikotinhoz stb. – kötődik. A szenvedélybetegség tehát csak annyiban különbözik más függőségektől, hogy egy adott korszakban, adott földrajzi területen, egy adott társadalmi formáció elutasítja az e fajta kötődést, a vele járó viselkedési formákat pedig elítéli. Ismert tény, hogy ma is léteznek törzsi közösségek, ahol az alkohol mámor vagy a valamilyen drog által előidézett bódulat a vallási rituálék szerves része. A nikotin függőséget okozó dohányzás pedig egészen a legutóbbi időkig itt Európában sem tartozott az elítélendő cselekedetek sorába.
 
Azért fontos látnunk ezeket az összefüggéseket, mert a nem szenvedélybetegségként nyilvántartott függőség ugyanolyan veszélyes lehet, és ugyanannyi kárt okozhat az egyén személyes életében és társadalmi szinten egyaránt.
 
2015. március 9-én tartotta első alkalmát a Siloám csoport, amely azért jött létre, hogy a valamilyen szenvedélybetegséggel vagy a függőség bármely formájával küszködő társaink, testvéreink olyan közösségre találjanak, ahol bátran felvállalhatják az életüket megnyomorító tényezőket és körülményeket, és ahol az Ige fölé hajolva, a már szabadult testvérek bizonyságtételei által is támogatva, együtt kereshetik és találhatják meg – először vagy újra – szabadító Urunkat.
 
Hétfőnként, délután 6 órakor, a Torony alsó helyiségében (Kovács Emil terem) találkozunk. A Siloám csoport alkalmai ünnepektől és más gyülekezeti alkalmaktól függetlenül MINDEN hétfőn megtartásra kerülnek.
 
Szeretettel várunk mindenkit, ebbe a csapatba mindenki „belefér”!
 
Székely Zsolt lp. és dr.Szabó Ágnes

 
Ágnes személyes történetét IDE kattintva is elolvashatja.

Ágnes hallgatható bizonyságtétele (rádiós interjú): ITT